PORCJA
DLA 1 GŁODNEJ OSOBY PO TRENINGU
CZAS PRZYGOTOWANIA
15 MINUT
SKŁADNIKI
4 duże ziemniaki (najlepiej sałatkowe)
4 jajka
10–12 cm hiszpańskiej kiełbasy fuet (z chorizo też dobrze)
½ świeżej papryczki chili,
½ dużej cytryny,
listki kolendry lub pietruszki
oliwa,
sól,
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Przed wyjściem na rower ugotuj ziemniaki (powinny być zimne, gdy wrócisz). Na dużej patelni rozgrzej trzy łyżki oliwy. Na całej powierzchni ułóż pokrojone na grube plastry ziemniaki. Chwilę podsmaż je trochę z jednej strony. Jeśli masz cierpliwość, obróć, by zarumieniły się z obu stron. Między plastry ziemniaków wrzuć pokrojoną na małe kawałeczki kiełbasę. W miseczce wymieszaj jajka widelcem (to szybkie danie, nie bawimy się w ubijanie białek i żółtek osobno). Wlej jajka na ziemniaki z kiełbasą. Posyp wszystko pokrojoną papryką chili. Zmniejsz ogień pod patelnią i przykryj ją. W ciągu kilku minut jajka powinny się ściąć. Na koniec polej omlet sokiem z połowy cytryny, posól i dopraw pieprzem, posyp listkami kolendry lub pietruszki.
Gotowe!
Zobacz też nasz inny przepis:
Artykuł ukazała się w TOUR 4/2018.
Papierowe wydanie wciąż do nabycia w naszym SKLEPIE.
Elektroniczną wersję możecie nabyć w eKiosku.