PORCJA
DLA 1 KOLARZA NA GRANICY PRZEZIĘBIENIA
CZAS PRZYGOTOWANIA
10 MIN
SKŁADNIKI
½ litra dobrego piwa (poszukajcie rzemieślniczego, które smakowało wam latem)
1 rulonik kory cynamonu
kłącze imbiru wielkości czereśni
3 łyżki miodu
½ cytryny
PRZYGOTOWANIE
W garnuszku podgrzej ⅓ piwa, dodając do niego pokrojony w cienkie plasterki imbir, cynamon połamany na mniejsze części oraz miód. Staraj się nie zagotować płynu. Kiedy temperatura będzie już bardzo wysoka, dodaj resztę piwa i podgrzewaj, aż będzie gorące. Na sam koniec wyciśnij do napoju sok z połowy cytryny. Przed podaniem przecedź piwo prze sitko, by pozbyć się przypraw. Pij gorące i jeśli wciąż trzęsiesz się z zimna po powrocie z roweru, wskocz pod kołdrę. Korzenne piwo i kołdra powinny uratować cię przed katarem!
Zobacz inny nasz przepis, na przykład
andaluzyjski omlet z ziemniakami
Artykuł ukazała się w TOUR 4/2018.
Papierowe wydanie wciąż do nabycia w naszym SKLEPIE.
Elektroniczną wersję możecie nabyć w eKiosku.