Miłość do makaronu, wiosna i uzależnienie od szparagów

Kolarstwo to sport, który wymaga ogromnej ilości energii i wytrzymałości. W świecie kolarskim dieta odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu sportowcom odpowiedniej ilości paliwa. A jak energia, to węglowodany. A jak węglowodany, to makaron.

Ileż można jednak jeść bolognese. Za oknem wiosna, zieleń, powiew świeżości. Skopiujmy to zatem też do miski. Czy można stworzyć danie z makaronem, które będzie jednocześnie dekadenckie, kremowe, restauracyjne, a jednocześnie nie obciąży naszych kolarskich żołądków? Można. I ja to zrobiłam. Na dodatek z zaledwie kilku składników.

Oto przepis na wyjątkowy makaron z cytrynowym sosem z ricotty, miętą, migdałami i szparagami, który zachwyci nie tylko kolarzy, ale także wszystkich miłośników dobrej kuchni.

Składniki:

  • Makaron spaghetti, linguine albo tagliatelle
  • pęczek zielonych szparagów
  • opakowanie ricotty
  • sok z połówki lub całej cytryny
  • skórka otarta z cytrynu
  • posiekana świeża mięta (dodatkowo można dodać pietruszkę)
  • prażone i posiekane migdały
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Al dente! Gdy będzie gotowy, odcedź go, ale zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
  2. W międzyczasie przygotuj szparagi. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, a następnie pokrój je na kawałki o długości około 3-4 cm.
  3. Na patelni rozgrzej kapkę oliwy. Wrzuć pokrojone szparagi i smaż je na średnim ogniu przez dosłownie 2-3 minuty. Mają być nadal lekko chrupiące. 
  4. W osobnej misce wymieszaj ricottę z sokiem i skórką cytrynową oraz posiekaną miętą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Połącz ugotowany makaron z sosem cytrynowym, dodając stopniowo odrobinę wody z gotowania makaronu, aby sos był bardziej kremowy.
  6. Na koniec dodaj smażone szparagi do makaronu i delikatnie wymieszaj.
  7. Podawaj makaron posypany dodatkowymi listkami mięty do dekoracji.

To danie nie tylko zachwyci kubki smakowe swoim świeżym, cytrynowym aromatem, ale także dostarczy Ci niezbędnej energii i składników odżywczych. To co? Jedziemy na szparagach?

Turboskrzat Czyli Anka Lewandowska. Osoba absolutnie zakochana w górach. Nie rzuciła korpo, ale przeprowadziła się w Beskidy. Średnio co dwa tygodnie zastanawia się czy woli szosę czy mtb, a co pół roku czy to kolarstwo czy jednak narciarstwo to miłość życia. Bieganie już porzuciła, wspinaczką wypełnia pustą przestrzeń. Dzień bez czekolady to dla niej dzień stracony.

Informacje o autorze

Autor tekstu: Anna Lewndowska

Zdjęcia: Anna Lewandowska

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Instagram bike

Reklama

Wideo

Popularne

Translate »