Niech rozsądzi nas kapusta!

Co, kapusta? Tak, micha bynajmniej nie będzie pusta. W dzisiejszych czasach, gdy coraz większą uwagę przywiązuje się do zdrowego odżywiania, warto sięgnąć po zapomniane skarby, takie jak czerwona kapusta. Ta bogata w składniki odżywcze, a jednocześnie często pomijana warzywna gwiazda, może być doskonałym dodatkiem do różnorodnych potraw albo grać pierwsze skrzypce. W połączeniu z innymi składnikami, takimi jak soczyste pomarańcze, ciecierzyca, chrupiące orzechy włoskie i komosa ryżowa, stworzy nie tylko smaczne, ale i pełne wartości odżywczych danie. Łapcie przepis na sałatkę, która nie tylko zaskoczy swoim smakiem, ale także zadba o Twoje zdrowie w okresie, w którym wybór warzyw i owoców na straganach nie powala, a trochę mamy już dość warzyw korzeniowych.

Składniki na ok. 4 mniejsze porcje:
– pół małej czerwonej kapusty, pokrojona na cienkie paski
– 2 albo pomarańcze, najlepiej wyfiletowane
– pół puszki ciecierzycy, odcedzonej i przepłukanej
– pół szklanki orzechów włoskich, prażonych i posiekanych
– 120 g ugotowanej komosy ryżowej (waga przed gotowaniem)- pęczek zielonej pietruszki
– 2 łyżki soku z cytryny i opcjonalnie sok wyciśnięty z resztek po filetowaniu pomarańczy
– 3 łyżki oliwy z oliwek (a jak macie olej z orzechów włoskich to jeszcze lepiej, ja miałam)- łyżka miodu o neutralnym smaku- Sól i pieprz do smaku

1. W dużym naczyniu wymieszajcie czerwoną kapustę, pomarańcze, cieciorkę, posiekaną pietruszkę, orzechy włoskie i ugotowaną komosę ryżową. Chociaż ja podałam komosę osobno, bo jakoś tak mi pasowało.
2. W osobnym naczyniu przygotujcie dressing, mieszając sok z cytryny i pomarańczy, oliwę, miód, sól i pieprz.
3. Polejcie sałatkę przygotowanym dressingiem i wymieszajcie, aby składniki równomiernie się połączyły.
4. Sałatkę można podawać zaraz po przygotowaniu, ale jeszcze lepiej smakuje, gdy zostanie schłodzona przez około 30 minut w lodówce, aby smaki się przegryzły.

Ta sałatka nie tylko zachwyca kolorami i aromatem, ale także dostarcza organizmowi bogactwa składników odżywczych. Czerwona kapusta, choć często niedoceniana, obfituje w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wzmacniają nasz organizm i wspomagają jego funkcje. Dodatek pomarańczy dostarcza witaminy C, a ciecierzyca i orzechy włoskie dodają białka i zdrowych tłuszczów. Komosa ryżowa natomiast stanowi doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które zapewniają nam długotrwałą energię. Ta sałatka to nie tylko festiwal smaków, ale również prawdziwa uczta dla zdrowia! 

Turboskrzat Czyli Anka Lewandowska. Osoba absolutnie zakochana w górach. Nie rzuciła korpo, ale przeprowadziła się w Beskidy. Średnio co dwa tygodnie zastanawia się czy woli szosę czy mtb, a co pół roku czy to kolarstwo czy jednak narciarstwo to miłość życia. Bieganie już porzuciła, wspinaczką wypełnia pustą przestrzeń. Dzień bez czekolady to dla niej dzień stracony.

Informacje o autorze

Autor tekstu: Anka Lewandowska

Zdjęcia: Anka Lewandowska

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Instagram bike

Reklama

Wideo

Popularne

Translate »