Home Fitness Sałatka z pęczakiem

Sałatka z pęczakiem

0
7

Wiosny jeszcze nie będzie, ale idźmy w sałatki. Pęczak z pieczonym dynią, papryką, jabłkiem z grillowanym halloumi.

Wczesna wiosna to czas, kiedy pragniemy ożywić swoje smaki po długiej zimie. I choć mówię wam, do wiosny to nam daleko i jeszcze wróci zima, to mam dla was przepis na sałatkę. Ale taką jedną nogą w zimie, z dyni. Na pewno jakaś wam zalega, a jak nie, to w sklepach dynia piżmowa obecnie jest chyba już cały rok. A właśnie takiej odmiany potrzebujemy.

Ta przepyszna i zdrowa sałatka, którą możecie zjeść na ciepło (rekomenduję) albo na zimno (wtedy rekomenduję wymienić halloumi na mozzarellę) z pewnością ożywi wasze kubki smakowe po zimowym letargi, ale i dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Pęczak to bogate źródło białka roślinnego i błonnika, które pomogą ci poczuć się syto i zaspokoić głód po pierwszych przejażdżkach na zewnątrz. Pieczona dynia dodaje słodyczy i kremowej konsystencji, papryka i jabłko dodają świeżości i koloru, a majeranek, wędzona papryka i syrop klonowy podkręcają aromat. Grillowany halloumi to idealne uzupełnienie tego dania, słone nuty i chrupiąca tekstura. 

Składniki

  • Ugotowana kasza pęczak, ile chcesz
  • 1 dynia piżmowa, pokrojona w kostkę
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • Płatki chilli (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • ser halloumi, pokrojonego w plastry
  • olej z pestek dyni
  • prażone pestki dyni

Rozgrzejcie piekarnik do 200°C. Połączcie składniki marynaty: oliwę, przyprawy, syrop klonowy. Wymieszajcie z pokrojonymi warzywami, wyłóżcie na blaszkę i pieczcie przez około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.

Usmażcie halloumi na grillowanej patelni. Wyłóżcie na talerz kaszę, dodajcie pieczone warzywa i halloumi, a całość skropcie olejem z pestek dyni i posypcie prażonymi pestkami -polecam pestki dyni styryjskiej, są najsmaczniejsze.

Turboskrzat Czyli Anka Lewandowska. Osoba absolutnie zakochana w górach. Nie rzuciła korpo, ale przeprowadziła się w Beskidy. Średnio co dwa tygodnie zastanawia się czy woli szosę czy mtb, a co pół roku czy to kolarstwo czy jednak narciarstwo to miłość życia. Bieganie już porzuciła, wspinaczką wypełnia pustą przestrzeń. Dzień bez czekolady to dla niej dzień stracony.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »