Wiosny jeszcze nie będzie, ale idźmy w sałatki. Pęczak z pieczonym dynią, papryką, jabłkiem z grillowanym halloumi.
Wczesna wiosna to czas, kiedy pragniemy ożywić swoje smaki po długiej zimie. I choć mówię wam, do wiosny to nam daleko i jeszcze wróci zima, to mam dla was przepis na sałatkę. Ale taką jedną nogą w zimie, z dyni. Na pewno jakaś wam zalega, a jak nie, to w sklepach dynia piżmowa obecnie jest chyba już cały rok. A właśnie takiej odmiany potrzebujemy.
Ta przepyszna i zdrowa sałatka, którą możecie zjeść na ciepło (rekomenduję) albo na zimno (wtedy rekomenduję wymienić halloumi na mozzarellę) z pewnością ożywi wasze kubki smakowe po zimowym letargi, ale i dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Pęczak to bogate źródło białka roślinnego i błonnika, które pomogą ci poczuć się syto i zaspokoić głód po pierwszych przejażdżkach na zewnątrz. Pieczona dynia dodaje słodyczy i kremowej konsystencji, papryka i jabłko dodają świeżości i koloru, a majeranek, wędzona papryka i syrop klonowy podkręcają aromat. Grillowany halloumi to idealne uzupełnienie tego dania, słone nuty i chrupiąca tekstura.

Składniki
- Ugotowana kasza pęczak, ile chcesz
- 1 dynia piżmowa, pokrojona w kostkę
- 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
- 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- Płatki chilli (opcjonalnie)
- sól do smaku
- ser halloumi, pokrojonego w plastry
- olej z pestek dyni
- prażone pestki dyni
Rozgrzejcie piekarnik do 200°C. Połączcie składniki marynaty: oliwę, przyprawy, syrop klonowy. Wymieszajcie z pokrojonymi warzywami, wyłóżcie na blaszkę i pieczcie przez około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
Usmażcie halloumi na grillowanej patelni. Wyłóżcie na talerz kaszę, dodajcie pieczone warzywa i halloumi, a całość skropcie olejem z pestek dyni i posypcie prażonymi pestkami -polecam pestki dyni styryjskiej, są najsmaczniejsze.
