SUSHI Z MALAGI. PRZEPIS NA LATO.

Ta przekąska zachwyciła nas, gdy rok temu odwiedziliśmy hiszpańską Malagę. Nie ulegliśmy i nie postawiliśmy na McDonald’sa, a namówieni przez tubylców, z niewielką pomocą TripAdvisora, trafiliśmy do jednej z nadmorskich knajpek.



 

 

sushi z malagi

 

 

 

Tam w niewiarygodnym gwarze, generowanym przez gości i kelnerów, próbowaliśmy ichniejszych tapas. To sushi‑niesushi było jedną z serwowanych w hiszpańskiej knajpce przekąsek. Spróbujcie przygotować danie, a zaskoczy was prostotą, smakiem i wartością energetyczną.

 

 

 

PORCJA: DLA 2 OSÓB

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT

 

 

 

 

sushi z malagi

 

 

 

SUSHI Z MALAGI. SKŁADNIKI

 

świeży tuńczyk – ok. 120 g

mleczko kokosowe – 1 filiżanka

sok z limonki

musztarda francuska – 1 łyżeczka

chili w płatkach

kłącze imbiru wielkości dużej czereśni

sałata – garść młodych listków, najlepiej różnych gatunków

szczypta soli

 

 

 

sushi z malagi

 

 

SUSHI Z MALAGI. PRZYGOTOWANIE 

 

Mleczko kokosowe wymieszaj z sokiem z połowy  limonki, pokrojonym w drobną kostkę  imbirem, łyżeczką musztardy, szczyptą chili  i niewielką szczyptą soli (uwaga, musztarda  czasem jest na tyle słona, że dodatkowa ilość  soli może zepsuć smak).  Umyj sałatę i przygotuj ją na osobnych  talerzykach. Surowego tuńczyka pokrój  na cienkie plasterki. Nie wrzucaj ich do sosu!  Kwas z limonki zetnie delikatne mięso.  Pojedyncze kawałki ryby mocz w sosie i do każdego kęsa dodawaj  kilka listków sałaty.  Świetnie komponuje się ze świeżym  pszennym pieczywem lub grzankami z oliwą.  Smacznego!

 

 

Przepis ukazał się w TOUR 2/2018

 

Jego elektroniczną wersję znajdziecie TUTAJ

 

 

 

Komentarze do artykułu