Chlebek bananowy by  Justynka

Na pytanie czy chlebek bananowy jest zdrowy – odpowiedź brzmi nie. Skoro dodajemy cukier nie powiemy raczej o czymś prozdrowotnym. Można go oczywiście zastąpić, a w efekcie chlebek będzie zdrowszy. Na pewno będzie on lepszym wyborem niż przetworzone batony czy przekąski. W samym chlebku znajdziemy między innymi potas, fosfor, magnez, miedź, w tym również witaminę B6. A dodatkowo satysfakcja, że zrobiliśmy go sami – niezastąpiona!

Oda do chlebka bananowego 

Drogi chlebku bananowy,

Przekonałeś mnie swoją wilgotną konsystencją i smakiem.

A teraz, gdy twój zapach dociera do mojej głowy,

Czuję jak na samą myśl dostaję ślinotoku. 

Przygotowywanie Ciebie to czysta radość,

Proces prosty, szybki i niewymagający jakichkolwiek umiejętności.   

Kilka dojrzałych bananów, trochę mąki, masła, sody

oraz słodkich dodatków według własnego uznania. 

Znikasz ze stołu szybciej niż światło,

A znajomi dzięki tobie myślą, że minęłam się z powołaniem. 

Lubię cię z jogurtem, jak i z dżemem.

Ale czasami po prostu bez niczego, i nie, nie z szynką.

Chlebku bananowy, chociaż nazwę masz dziwną 

To cieszę się, że jesteś 

I niejednokrotnie ratujesz przy braku pomysłu na lunch. 

Jednogłośnie jesteś moim faworytem wśród ciast!

Jeśli powyższa forma wiersza Was zachęciła to poniżej załączam autorski przepis na chlebek bananowy w moim wykonaniu. Oczywiście kwestia dodatków i cukru i do własnej modyfikacji i zastąpienia chociażby miodem czy erytrolem. Efekt końcowy będzie też w dużym stopniu zależał od tego, jak dojrzałych bananów użyjecie. Zróbcie kilka razy, eksperymentujcie z dodatkami i znajdzie swoją własną, najlepszą wersję! 

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany ( rozgniecione, najlepiej przejrzałe )
  • 75 g masła ( roztopionego ) 
  • 0,5 szklanki cukru ( drobnego do wypieków )
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli 
  • opcjonalnie: tabliczka czekolady deserowej 

Uwagi: brak potrzeby używania miksera, składniki najlepiej gdyby były w temperaturze pokojowej, mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać w osobnej misce, zalecana keksówka jako foremka 

Wykonanie:

W misce wymieszaj rozgniecione banany z roztopionym masłem (nie wlewaj gorącego, niech chwilę postoi). Dodaj cukier, lekko roztrzepane jajko z szczyptą soli oraz ekstrakt z wanilii. Opcjonalnie dorzuć połowę pokrojonej w drobną kostkę czekolady. Na końcu dodaj mieszaninę mąki z sodą i całość dokładnie wymieszaj. Po wyłożeniu na foremkę ( papier lub masło + oprószenie mąką pszenną ) górę posyp pozostałą częścią czekolady.

Piec przez 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C – najlepiej sprawdź metodą suchego patyczka. 

Baw się dobrze i stwórz własną wersję chlebka bananowego – z orzechami, rodzynkami czy z malinami. Jest szybki w zrobieniu, sycący i świetnie się sprawdza, jako przekąska przed treningiem zamiast batona. 

Kawałek ma około 200 kcal w zależności od dodatków. 

Na pytanie czy chlebek bananowy jest zdrowy – odpowiedź brzmi nie. Skoro dodajemy cukier nie powiemy raczej o czymś prozdrowotnym. Można go oczywiście zastąpić, a w efekcie chlebek będzie zdrowszy. Na pewno będzie on lepszym wyborem niż przetworzone batony czy przekąski. W samym chlebku znajdziemy między innymi potas, fosfor, magnez, miedź, w tym również witaminę B6. A dodatkowo satysfakcja, że zrobiliśmy go sami – niezastąpiona! 

A Wy z czym najbardziej lubicie jeść swój chlebek bananowy, albo ciasto, jak już kto woli? 😛

Informacje o autorze

Autor tekstu: Justyna Jarczok

Zdjęcia: Grzegorz Radziwonowski

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Instagram bike

Reklama

Wideo

Popularne

Translate »