Na pytanie czy chlebek bananowy jest zdrowy – odpowiedź brzmi nie. Skoro dodajemy cukier nie powiemy raczej o czymś prozdrowotnym. Można go oczywiście zastąpić, a w efekcie chlebek będzie zdrowszy. Na pewno będzie on lepszym wyborem niż przetworzone batony czy przekąski. W samym chlebku znajdziemy między innymi potas, fosfor, magnez, miedź, w tym również witaminę B6. A dodatkowo satysfakcja, że zrobiliśmy go sami – niezastąpiona!
Oda do chlebka bananowego
Drogi chlebku bananowy,
Przekonałeś mnie swoją wilgotną konsystencją i smakiem.
A teraz, gdy twój zapach dociera do mojej głowy,
Czuję jak na samą myśl dostaję ślinotoku.
Przygotowywanie Ciebie to czysta radość,
Proces prosty, szybki i niewymagający jakichkolwiek umiejętności.
Kilka dojrzałych bananów, trochę mąki, masła, sody
oraz słodkich dodatków według własnego uznania.
Znikasz ze stołu szybciej niż światło,
A znajomi dzięki tobie myślą, że minęłam się z powołaniem.
Lubię cię z jogurtem, jak i z dżemem.
Ale czasami po prostu bez niczego, i nie, nie z szynką.
Chlebku bananowy, chociaż nazwę masz dziwną
To cieszę się, że jesteś
I niejednokrotnie ratujesz przy braku pomysłu na lunch.
Jednogłośnie jesteś moim faworytem wśród ciast!
Jeśli powyższa forma wiersza Was zachęciła to poniżej załączam autorski przepis na chlebek bananowy w moim wykonaniu. Oczywiście kwestia dodatków i cukru i do własnej modyfikacji i zastąpienia chociażby miodem czy erytrolem. Efekt końcowy będzie też w dużym stopniu zależał od tego, jak dojrzałych bananów użyjecie. Zróbcie kilka razy, eksperymentujcie z dodatkami i znajdzie swoją własną, najlepszą wersję!
Składniki:
- 4 dojrzałe banany ( rozgniecione, najlepiej przejrzałe )
- 75 g masła ( roztopionego )
- 0,5 szklanki cukru ( drobnego do wypieków )
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- opcjonalnie: tabliczka czekolady deserowej
Uwagi: brak potrzeby używania miksera, składniki najlepiej gdyby były w temperaturze pokojowej, mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać w osobnej misce, zalecana keksówka jako foremka
Wykonanie:
W misce wymieszaj rozgniecione banany z roztopionym masłem (nie wlewaj gorącego, niech chwilę postoi). Dodaj cukier, lekko roztrzepane jajko z szczyptą soli oraz ekstrakt z wanilii. Opcjonalnie dorzuć połowę pokrojonej w drobną kostkę czekolady. Na końcu dodaj mieszaninę mąki z sodą i całość dokładnie wymieszaj. Po wyłożeniu na foremkę ( papier lub masło + oprószenie mąką pszenną ) górę posyp pozostałą częścią czekolady.
Piec przez 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C – najlepiej sprawdź metodą suchego patyczka.
Baw się dobrze i stwórz własną wersję chlebka bananowego – z orzechami, rodzynkami czy z malinami. Jest szybki w zrobieniu, sycący i świetnie się sprawdza, jako przekąska przed treningiem zamiast batona.
Kawałek ma około 200 kcal w zależności od dodatków.
Na pytanie czy chlebek bananowy jest zdrowy – odpowiedź brzmi nie. Skoro dodajemy cukier nie powiemy raczej o czymś prozdrowotnym. Można go oczywiście zastąpić, a w efekcie chlebek będzie zdrowszy. Na pewno będzie on lepszym wyborem niż przetworzone batony czy przekąski. W samym chlebku znajdziemy między innymi potas, fosfor, magnez, miedź, w tym również witaminę B6. A dodatkowo satysfakcja, że zrobiliśmy go sami – niezastąpiona!
A Wy z czym najbardziej lubicie jeść swój chlebek bananowy, albo ciasto, jak już kto woli? 😛