Pożegnanie lata

Kukurydza, ta świeża, bezsprzecznie kojarzy nam się z latem. Na parze, z wody albo z grilla, ociekająca masłem, z solą szczypiącą w usta, kiedy się w nią wgryzamy. Ale można ją też z kolby obrać (odkroić) i wkomponować jej jędrność i słodycz w pożywną sałatkę z orzechową komosą, rozpływającą się, dymną pieczoną papryką i słoną fetą. Będziecie zadowoleni.

Na dwie solidne porcje potrzebujecie:

  • ziarna z jednej kolby kukurydzy, podgotowanej albo grillowanej
  • 2 pieczone papryki*
  • 100 g ugotowanej komosy (u mnie mieszanka, ale to bez znaczenia)
  • pęczek natki pietruszki
  • ok. 100 g prawdziwej fety 
  • chlust oliwy
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz do smaku 

Paprykę pokrójcie w paski, natkę posiekajcie i wymieszajcie razem wszystkie składniki oprócz fety, którą pokruszcie na wierzch. Możecie jeść na ciepło (fetę dołóżcie wtedy po podgrzaniu), możecie na zimno. Bo kto wie, jakie temperatury przyniesie końcówka lata.

* Rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni, papryki przekrójcie na pół i pozbądźcie się nasionek i ułóżcie paprykę na blaszce skórką do góry. Pieczcie do momentu przypalenia, włóżcie paprykę do pojemnika / woreczka i zamknijcie. Po ostygnięciu ściągnijcie skórkę.

Turboskrzat Czyli Anka Lewandowska. Osoba absolutnie zakochana w górach. Nie rzuciła korpo, ale przeprowadziła się w Beskidy. Średnio co dwa tygodnie zastanawia się czy woli szosę czy mtb, a co pół roku czy to kolarstwo czy jednak narciarstwo to miłość życia. Bieganie już porzuciła, wspinaczką wypełnia pustą przestrzeń. Dzień bez czekolady to dla niej dzień stracony.

Informacje o autorze

Autor tekstu: Anka Lewandowska

Zdjęcia: Anka Lewandowska

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Instagram bike

Reklama

Wideo

Popularne

Translate »