Naleśniki z twarogiem i karmelizowanymi pomarańczami, czyli pożywniejsza wersja crepes suzette.
Naleśniki to jedno z tych dań, które zawsze kojarzą mi się z radosnymi porankami i leniwymi weekendami. Mogą być słodkie lub wytrawne, tradycyjne lub zaskakujące. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na naleśniki, które idealnie sprawdzą się jako pożywniejsza alternatywa dla klasycznych, rozkosznych crepes suzette. Połączenie delikatnego białego sera z nutą wanilii z intensywnym smakiem pomarańczy i rozmarynu z pewnością zachwyci podniebienia, ale też wypełni brzuch kolarza solidną porcją białka i węglowodanów. Przed czy po treningu? Sami wybierzcie. Gotowi na kulinarną podróż?
Składniki (na około 10 cienkich naleśników)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szklanka mleka
- ¾ szklanki wody, najlepiej gazowanej
- szczypta soli
- 3-4 łyżki roztopionego masła albo oleju (polecam masło mimo wszystko)
Nadzienie (na dwie porcje po 3 naleśniki)
· 250 g twarogu
· jogurt naturalny – do uzyskania pożądanej konsystencji, a zależna będzie od rodzaju użytego twarogu
· naturalny ekstrakt waniliowy / cukier z prawdziwą wanilią do smaku
- 2 pomarańcze
- konfitura pomarańczowa albo miód, syrop z agawy (coś do dosłodzenia)
- rozmaryn
Przygotowanie
- Mąkę, jajka, mleko, wodę i sól zmiksujcie na gładkie ciasto. Dodajcie roztopione masło i zmiksujcie raz jeszcze. Najlepiej, żeby ciasto na naleśniki odpoczęło kilka godzin. Możecie spokojnie zrobić je dzień wcześniej i schować do lodówki na leżakowanie.
- Naleśniki smażcie na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej).
- Wymieszajcie twaróg z jogurtem i wanilią. Możecie go również dosłodzić, jeśli chcecie.
- Wyfiletujcie (tak wiem, to trochę zajmuje) pomarańcze.
- Na patelni podgrzejcie cząstki pomarańczy, konfiturę pomarańczową i rozmaryn. Zredukujcie do uzyskania konsystencji gęstego syropu, ale nie mieszajcie, żeby pomarańcza się nie rozpadła.
Gotowe naleśniki podawajcie ciepłe, wypełnione twarogiem i oblane pomarańczową ambrozją. Warto posypać całośc prażonymi migdałami, dla zróżnicowania konsystencji całości i doznać teksturowych w paszczy.
To doskonała propozycja dla wszystkich miłośników francuskiego klasyka, ale jednocześnie poszukiwaczy zdrowszych kulinarnych doznań.