Orange is the new black

Naleśniki z twarogiem i karmelizowanymi pomarańczami, czyli pożywniejsza wersja crepes suzette.

Naleśniki to jedno z tych dań, które zawsze kojarzą mi się z radosnymi porankami i leniwymi weekendami. Mogą być słodkie lub wytrawne, tradycyjne lub zaskakujące. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na naleśniki, które idealnie sprawdzą się jako pożywniejsza alternatywa dla klasycznych, rozkosznych crepes suzette. Połączenie delikatnego białego sera z nutą wanilii z intensywnym smakiem pomarańczy i rozmarynu z pewnością zachwyci podniebienia, ale też wypełni brzuch kolarza solidną porcją białka i węglowodanów. Przed czy po treningu? Sami wybierzcie. Gotowi na kulinarną podróż?

Składniki (na około 10 cienkich naleśników)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • ¾ szklanki wody, najlepiej gazowanej
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki roztopionego masła albo oleju (polecam masło mimo wszystko)

Nadzienie (na dwie porcje po 3 naleśniki)

·       250 g twarogu

·       jogurt naturalny – do uzyskania pożądanej konsystencji, a zależna będzie od rodzaju użytego twarogu

·       naturalny ekstrakt waniliowy / cukier z prawdziwą wanilią do smaku

  • 2 pomarańcze
  • konfitura pomarańczowa albo miód, syrop z agawy (coś do dosłodzenia)
  • rozmaryn

Przygotowanie

  1. Mąkę, jajka, mleko, wodę i sól zmiksujcie na gładkie ciasto. Dodajcie roztopione masło i zmiksujcie raz jeszcze. Najlepiej, żeby ciasto na naleśniki odpoczęło kilka godzin. Możecie spokojnie zrobić je dzień wcześniej i schować do lodówki na leżakowanie.
  2. Naleśniki smażcie na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej).
  3. Wymieszajcie twaróg z jogurtem i wanilią. Możecie go również dosłodzić, jeśli chcecie.
  4. Wyfiletujcie (tak wiem, to trochę zajmuje) pomarańcze.
  5. Na patelni podgrzejcie cząstki pomarańczy, konfiturę pomarańczową i rozmaryn. Zredukujcie do uzyskania konsystencji gęstego syropu, ale nie mieszajcie, żeby pomarańcza się nie rozpadła.

Gotowe naleśniki podawajcie ciepłe, wypełnione twarogiem i oblane pomarańczową ambrozją. Warto posypać całośc prażonymi migdałami, dla zróżnicowania konsystencji całości i doznać teksturowych w paszczy.

To doskonała propozycja dla wszystkich miłośników francuskiego klasyka, ale jednocześnie poszukiwaczy zdrowszych kulinarnych doznań.

Turboskrzat Czyli Anka Lewandowska. Osoba absolutnie zakochana w górach. Nie rzuciła korpo, ale przeprowadziła się w Beskidy. Średnio co dwa tygodnie zastanawia się czy woli szosę czy mtb, a co pół roku czy to kolarstwo czy jednak narciarstwo to miłość życia. Bieganie już porzuciła, wspinaczką wypełnia pustą przestrzeń. Dzień bez czekolady to dla niej dzień stracony.

Informacje o autorze

Autor tekstu: Anka Lewndowska Turboskrzat

Zdjęcia: Anka Lewandowska

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Instagram bike

Reklama

Wideo

Popularne

Translate »