Home Fitness Ucierane ciacho maślane typu czuć piniondz

Ucierane ciacho maślane typu czuć piniondz

0
1587

Jak mieć ciastko, tfu, łydę, i zjeść ciastko. Plus przepis na maślane, ucierane, z kruszonką. Jak u mamy.

Wyżyłowane łydy spozierają na nas z Instagrama. Żyjemy w dobie kultury obrazkowej, nie ma co ukrywać. Chcemy być zdrowi, silni, ścigać się tylko w kategorii B na Zwift i ogarniać KOMy na dzielni. I ja nie mam nic przeciwko. Czysta micha, odżywcze posiłki są super. Takie przepisy ode mnie też dostaniecie, ale czymże byłoby życie i kolarstwo bez „ciastków”, bez tych wszystkich coffee rides? No czymże? Dlatego róbmy łydę, ale zrezygnujmy dramatycznego postanowienia, że przestajemy jeść słodycze, a do kieszonek rowerowych wpychamy chipsy z jarmużu. 

Sezon na własnoręcznie ukręcane przy świetle księżyca ryżowe ciastka w kieszonkach dla większości jednak nieotwarty, u mnie śnieżyca za oknem, dlatego upieczemy sobie ciasto i zjemy po wygrzewaniu siodełka w naszych trenażerowych jaskiniach. To takie ciasto, że czuć bogactwo, bo na maśle. Ale promocję jakąś Państwo ogarną i pieczemy.

Kruszonka: 180 g mąki pszennej albo orkiszowej, 120 g miękkiego masła, 100 g cukru, szczypta soli 

Nadzienie: 5 jabłek (obranych, pokrojonych w kostkę), 4 garście mieszanki jagodowe mrożonej (takiej ze sklepu na L) albo innych kwaśnych owoców mrożonych, łyżka mąki ziemniaczanej. 

Składniki kruszonki wyrabiamy między palcami na kruszonkę. Odkładamy do lodówki. Owoce z mąką dusimy do odparowania większości płynu, słodzimy do smaku i studzimy. 

Ciasto: 200 g masła, 100 g cukru, 2 spore jaja albo 3 małe, 300 g maki pszennej albo jasnej orkiszowej, 2 łyżki jogurtu albo kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mikserem ucieramy masło i cukier, aż otrzymamy puszystą masę. Dodajemy jaja i ucieramy dalek, do połączenia się składników. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy jogurt i mieszamy szpatułką. Tylko do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie tortownica 29 cm, dlatego takie wysokie, można w większej, będzie niższe). Wyrównujemy, wykładamy nadzienie, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 60 minut (mona firemka) lub do zezłocenia się kruszonki i tzw. suchego patyczka.

Można jeść ciepłe, ciocia Ania pozwala. 

Turboskrzat
Czyli Anka Lewandowska. Osoba absolutnie zakochana w górach. Nie rzuciła korpo, ale przeprowadziła się w Beskidy. Średnio co dwa tygodnie zastanawia się czy woli szosę czy mtb, a co pół roku czy to kolarstwo czy jednak narciarstwo to miłość życia. Bieganie już porzuciła, wspinaczką wypełnia pustą przestrzeń. Dzień bez czekolady to dla niej dzień stracony.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »