Ja jesień lubię, ale pewnie jestem w tym odosobniona. Gdy dni stają się coraz krótsze, powietrze chłodniejsze, a coraz ciężej się zebrać na rower, chcemy sięgać po dania, które nie tylko nas nasycą, ale także przytulą od środka. Zanim jednak przyjdzie pora na rozgrzewające zupy, curry i dania jednogarnkowe zostańmy jeszcze przy sałatkach. Nie, nie tych zimnych, ze smutnymi liśćmi sałaty. Idźmy w kasze i pieczone warzywa. Mam dla Was dzisiaj propozycję z burakiem, którego ziemistego posmaku niektórzy się obawiają. Pieczony, zyskuje słodycz, a w połączeniu z intensywnym w smaku, wędzonym twarogiem oraz chrupiącymi, prażonymi orzechami włoskimi, tworzą idealne zestawienie smaków i tekstur.

W tej sałatce główną rolę odgrywa także kasza pęczak, która dzięki swojej delikatnie orzechowej nucie i mięsistej strukturze, doskonale współgra z resztą składników. Jest to danie nie tylko pożywne, ale także pełne cennych wartości odżywczych – idealne na chłodniejsze dni, kiedy organizm potrzebuje więcej energii. Sałatka ta może być doskonałym wyborem zarówno na obiad, jak i kolację, sprawdzając się także jako zdrowy lunch do pracy.
Ogłaszam róż kolorem tej jesieni. Przynajmniej na talerzu.
Składniki na dwie porcje
- ok.100 g suchej kaszy pęczak
- 2 średnie buraki
- wędzony twaróg
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju z orzechów włoskich
- 1 albo 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego albo musztardy
- sok z połowy cytryny
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pęczak przepłucz pod zimną wodą, a następnie gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 20-25 minut, aż będzie miękki, ale nadal al dente. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
- Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 45-60 minut, aż będą miękkie. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, a następnie obierz i pokrój w kostkę.Ja piekę w air fryerze albo idę po najmniejszej linii oporu i kupuję gotowe, ugotowane buraki w dyskoncie na L albo B.
- Orzechy włoskie upraż na suchej patelni na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż staną się lekko złociste i zaczną wydzielać aromat. Uważaj, aby ich nie przypalić, bo będą gorzkie.
- W małej miseczce wymieszaj oliwę, miód, ocet balsamiczny albo musztardę oraz sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- W dużej misce połącz ugotowany pęczak, pokrojone buraki, prażone orzechy oraz pietruszkę (jeśli używasz). Dodaj dressing i delikatnie wymieszaj.
- Na koniec pokrusz wędzony twaróg i posyp nim sałatkę. Możesz również doprawić dodatkową szczyptą pieprzu wedle uznania.
Sałatkę podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
