Zima trzyma, czyli jeszcze nie czas na sałatki. Ale gramy już w zielone!

Nie wiem jak wy, ale ja nadal marznę na rowerze. Nie ma co się oszukiwać, kilka stopni na plusie i mżawka w ostatnim czasie w Beskidach to nie są wymarzone warunki kolarskie. Chyba że się jesteście grawelowcami z sakwami, to to są idealne warunki. Żart, proszę się nie obrażać. Ale do brzegu, wracam do domu i chcę zjeść coś ciepłego, zdrowego i jednocześnie rozpustnego. Owsianka wpisałaby się idealnie w potrzeby, ale nie zawsze mam ochotę na słodki posiłek, tym bardziej jeśli przypada on na porę okołoobiadową. Czy można mieć ciastko i zjeść ciastko? Można. Przed wami turbo zdrowy, wysokobiałkowy, zapiekany makaron z brokułami. Zróbcie więcej, odgrzewany smakuje jeszcze lepiej. 

Jak bardzo pójdziecie w rozpustę, zależy od was i od rodzaju i ilości użytego sera. Najsmaczniejsza zapiekanka wyjdzie z cheddarem albo gruyère, ewentualnie ementalerem. Ja użyłam mieszanki cheddara z odtłuszczonym fit serem, bo musiałam go zutylizować -nie byłam w stanie zjeść go na kanapce, ale w zapiekance spoko się skomponował.

Potrzebujecie

·       250 g makaronu z zielonego groszku 

·       1 brokuł

·       2 ząbki czosnku

·       1 łyżkę oliwy z oliwek (plus do natłuszczenia formy)

·       2 łyżki masła

·       3 łyżki mąki pszennej albo orkiszowej jasnej

·       2 szklanki mleka, lekko podgrzanego

·       150-300 g sera (opcja fit albo mniej fit)

·       2 szczypty gałki muszkatołowej

·       sól i pieprz do smaku

·       opcjonalnie pestki dyni

Makaron ugotujcie na półtwardo i przepłuczcie w zimnej wodzie. Takie mocne al dente, bo dojdzie jeszcze w zapiekance. Na ostatnie 2 minuty gotowania makaronu dorzućcie różyczki brokuła albo ugotujcie go osobno – też musi być jędrny, lekko podgotowany tylko. W garnku, na średnim ogniu, roztopcie masło i oliwę. Dodajcie mąkę i caly czas mieszając, smażcie przez 30 sekund.. Nie może zbrązowieć. Następnie, cały czas mieszając (trzepaczką najlepiej), wlejcie mleko. Możecie teraz podkręcić moc palnika, doprowadzając sos do wrzenia. Cały czas mieszajcie. Doprawcie gałką, solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajcie starty seri znowu mieszajcie aż się rozpuści. Sprawdźcie czy nie trzeba jeszcze doprawić, smak ma być wyrazisty.

Wymieszacie makaron z brokułami z sosem, przełóżcie do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania. Posypcie pestkami dyni. Pieczcie w temperaturze 200 stopni (albo 185 z termoobiegiem) przez około 2o minut. Gdyby wierzch rumienił się za bardzo, można przykryć folią karbono…aluminiową. Co te rowery robią z mózgiem 😉

Zobacz także

 

Informacje o autorze

Autor tekstu: Anka Lewandowska / Turboskrzat

Zdjęcia: Anka Lewandowska / Turboskrzat

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Instagram bike

Reklama

Wideo

Popularne

Translate »